Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция е освободила задържан по политически причини германец

Турция е освободила един германски гражданин, задържан през май с обвинение в политическа пропаганда. Това потвърди външното министерство в Берлин, съобщава ДПА. Става дума за човек с двойно гражданство, поясниха от ведомството.

Така в турски затвори остават още 11 германци, които са обвинени в подкрепа на опита за преврат миналата година. Между тях е кореспондентът на в-к „Ди Велт“ Дениз Юджел и правозащитникът Петер Щойднер.

Арестите на германци от турските власти влоши отношенията между Берлин и Анкара, което доведе до недопустима намеса на турския президент Ердоган в парламентарните избори в Германия. Берлин от своя страна втвърди тона си спрямо Турция, като издаде предупреждение към гражданите си да не пътуват в страната. А през последните седмици Германия сви максимално военните си доставки за Турция.

Като следствие на влошените отношения между Германия и Турция се смята и приключилото днес изтегляне на Бундесвера от турската военновъздушна база Инджирлик. По данни на командването четирите разузнавателни самолета тип „Торнадо“ са пристигнали вчера във военновъздушната база "Ал Азрак" в Йордания. Последните германски военни напуснаха Турция още миналата седмица. Очаква се след дислокацията на разузнавателните самолети те да продължат да подпомагат международната общност в борбата срещу „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44