Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни профилактични измервания на кръвната захар се провеждат в 11 града

Безплатни профилактични измервания на кръвната захар  се провеждат в 11 града в рамките на кампанията „Открито за диабета“. Около 45 % от гражданите никога не са си правили изследване за диабет, въпреки препоръката подобен преглед да се извършва всяка година. 

Близо половин милион души у нас страдат от диабет, посочва Люба Василева от фармацевтичната фирма, стартирала кампанията "Открито за диабета": 
Заболелият от диабет, който не се грижи правилно за нивата на кръвна захар, може да отключи различни усложнения, свързани с бъбреците, с очите, на сърдечно-съдовата система, които са едни от основните причини след това  и за смърт при пациентите с диабет.

Според диетолога Галия Вутова, здравословната диета изключва консумацията на: 
Всички рафинирани храни. Едно хранене не трябва да има комбинация от много храни и наистина да преобладават зеленчуците, протеини без мазнини. По отношение на плодовете, които се смятат за изключително здравословни, също трябва да се внимава, защото това са захари все пак.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44