Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ветеринари поискаха преживните животни в Североизточна България да се ваксинират срещу антракс

Снимка: Шевкие Чакър

Всички преживни животни в Североизточна България да се ваксинират срещу антракс, като в този рисков за болестта район бъдат възобновени ежегодните пролетни ваксинации. За това настоява представителството на Българския ветеринарен съюз в Разград.

Според сегашната наредба се ваксинират животни само там, където през последните 30 години е имало антракс, а спорите на опасната болест остават в почвата до 100 години, заяви председателят на регионалната браншова организация д-р Стойко Колев:

Проблемът за този антракс е единствено в това, че преди 10 години тази ваксинация беше спряна в тези рискови области. 

Д-р Никола Досев коментира, че ветеринар е изпратил 2 писма с проби за диагностика на овцете, но те са били регистрирани като здрави.

На работна среща в Областната управа за обсъждане на мерките за недопускане на разпространението на заразата с антракс беше обявено, че освен започналата масова ваксинация в село Трабище и предстоящата дезинфекция на животновъдни обекти там, по заповед на Агенцията за безопасност на храните в региона се предприемат още:

Наложена е забрана за клане на ваксинирани животни. Контрол върху месопреработвателните и млекодобивните предприятия. Освен това се следи недопускане на нерегламентирана продажба на суровини и храни от животински произход и кожи в областта, обясни д-р Росица Ангелова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44