Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Венецуела Николас Мадуро за първи път е на посещение в Турция

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След срещата си Николас Мадуро и Реджеп Ердоган обявиха подписването на пет споразумения в различни сфери. Двамата държавни глави съобщиха в сърдечна атмосфера, че са обсъждали сътрудничество в икономиката, енергетиката и добива на полезни изкопаеми, културата и туризма. Ердоган заяви, че Турция ще построи джамия в Каракас и се работи за създаване на първия в Латинска Америка турски културен център „Юнус Емре“ в столицата на Боливарската република. Същевременно, от миналата година Турските авиолинии имат редовни полети до Каракас.

В изказванията си венецуелският президент подчерта, че страната му вярва в многополюсен свят, в който има място за всеки език и култура. Той оцени „Алианса на цивилизациите“ като много важен и допълни, че Турция е „родила се нова сила“.

Тази година двете страни отбелязват 60 години от установяването на дипломатическите си отношения. Домакинът Ердоган допълни, че желае възможно най-скоро да посети Венецуела.

По-рано външните министри на Венецуела и Турция обявиха, че са подписани договорености в сферите на земеделието и животновъдството, отбраната и туризма.

Сутринта венецуелският гост беше приет от председателя на парламента Исмаил Кахраман, а по-късно посети Анкарския университет.

От няколко години Турция развива по-активна икономическа и културна политика спрямо Южна Америка и карибските страни, а венецуелският лидер Мадуро участва в Световния енергиен форум, който се проведе през май в Истанбул.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44