Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Към момента все още няма турски войници в сирийската северозападна провинция Идлиб

Свободната сирийска армия предприе операция, като по-рано нейни представители заявиха, че се готвят да навлязат в Идлиб с турска подкрепа

Снимка: БГНЕС

Свободната сирийска армия предприе операция, като по-рано нейни представители заявиха, че се готвят да навлязат в Идлиб с турска подкрепа. По думите на турския президент Реджеп Ердоган в момента се провежда сериозна операция, която ще продължи. Турският лидер говори в Афионкарахисар пред ръководителите на партийни структури на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Държавният глава посочи, че това е продължение на операцията „Щитът на Ефрат“ и отново изрази решимостта на Турция да не допусне създаването на „терористичен коридор“ по южната ѝ граница. Той допълни, че турските части подкрепят силите на Свободната сирийска армия от вътрешността на Турция, а Русия оказва въздушна подкрепа.

В предните дни се наблюдаваше съсредоточаване на турски части около границата, а от Сирия идваха съобщения за схватки между Свободната сирийска армия и организацията „Ал Нусра“ – клон на „Ал Кайда“ в Сирия. В Идлиб трябва да бъде създадена най-голямата от четирите т.нар. „зони за деескалация“ в близкоизточната страна, за което Русия, Турция и Иран се договориха през август. ​

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44