Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна процедура по освобождаването на Стоичков като почетен консул в Барселона

| обновено на 10.10.17 в 15:09
Снимка: Ани Петрова

Започна процедура по освобождаването на Христо Стоичков като почетен консул в Барселона, съобщиха от Министерството на външните работи. Оттам уточняват, че в бъдеще ефективното изпълнение на функциите му ще бъде възпрепятствано поради усложнената му комуникация с испанските власти. След вътрешна съгласувателна процедура, решението ще бъде разгледано от Министерския съвет. Предстои заедно с испанските власти да бъде намерена най-правилната формула за това кой да заеме овакантеното място, съобщи за "Хоризонт" заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев


Бившият играч на футболния клуб "Барселона" е назначен за почетен консул с правителствено решение през 2011 година, но през последните няколко години дейността му на този позиция е затруднена поради обстоятелството, че той пребивава основно в САЩ, припомнят от външнополитическото ни ведомство. Оттам посочват, че трябва да се има предвид, че в бъдеще ефективното изпълнение на функциите на почетен консул от страна на Стоичков ще бъде възпрепятствано поради усложняване на комуникацията му с официалните власти на Испания заради последните му публични изяви.

След провеждането на референдума за независимост на Каталуния, който не беше признат от испанските власти, в телевизионно предаване Стоичков нарече голям срам за Испания действията на полицията по време на допитването. Българинът настоя и за оставката на испанския вицепремиер Сорая де Сантамария, като нарече нея, предците ѝ и децата ѝ франкисти.

От своя страна Сантамария обяви, че възнамерява да съди Стоичков, макар че по-късно той поднесе извиненията си за тези думи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44