Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицинският университет в Плевен въвежда иновативен начин на обучение с 3D технология

За иновативното обучение е създаден и уникален софтуер, специално за МУ-Плевен

Снимка: Медицински университет - Плевен

Медицинският университет в Плевен въвежда за първи път у нас уникален иновативен начин на обучение. В новото 3D студио бъдещите медици ще наблюдават със специални очила запис на операции или лекции, обясни ректорът на висшето училище проф. Славчо Томов, като уточни, че за  новото обучение е създаден и специален софтуер, който позволява да се работи и интерактивно върху 3D записа:

Това значи, че ще си сложите 3D очилата и ще наблюдавате в реален в реален 3D формат  - или операция, или лекция. Изпълнителите на проекта направиха специален софтуер, който те патентоваха и който е уникален  - няма друг такъв света в момента. Защото той позволява не само да бъде записана  - защото записът в 3D формат е нещо много сложно и много трудно, а и при възпроизвеждането на този 3D запис той да може да бъде спиран, да може да се чертае на екрана. Тоест да може да се работи интерактивно върху 3D записа с 3D очилата, обясни проф. Томов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44