Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Отговорността за напрежението между Русия и САЩ е на Вашингтон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължава напрежението между САЩ и Турция във връзка със замразените визови услуги. Отношенията между двете страни се обтегнаха, след като на 4 октомври беше арестуван служител на американското консулство в Истанбул, обвинен в шпионаж, както и че е поддържал връзки с високопоставени членове на движението на проповедника Фетуллах Гюлен в турската армия и полиция. Организацията е обвинявана от турските власти, че стои зад опита за преврат от юли миналата година.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че отговорността за напрежението е на Съединените щати. По думите му, няма какво да се обсъжда с американската администрация, ако тя е взела решението, но ако то е на посланик Джон Бас, той трябва да бъде отзован. Ердоган допълни, че Анкара не смята заминаващия си посланик за легитимен представител на САЩ в Турция и попита как шпиони са проникнали в дипломатическата мисия, визирайки арестувания турски служител на американското консулство в Истанбул. Коментарът на турския лидер дойде от Белград, където е той е на официално посещение.

В същото време говорител на Пентагона заяви, че дипломатическата криза не се отразява на военните операции извън Турция, като военновъздушната база "Инджирлик" продължава да играе важна роля.

Интерес предизвика и изказването на Ердоган пред турско-сръбски бизнес форум, че в края на тази или най-късно в началото на другата година ще започне работата по проекта "Канал Истанбул" за свързване на Черно с Мраморно море.

Във връзка с отношенията със Сърбия турският президент посочи, че се ревизират 12 двустранни спогодби, включително и тази за свободна търговия, така че стокооборотът между двете страни да достигне от 870 млн. долара до 1 млрд. долара до края на годината.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44