Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министрите от Вишеградската четворка подкрепят страните от Западните Балкани за членство в ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Подкрепа за присъединяване към Европейския съюз на държавите от Западните Балкани изразиха в съвместно изявление министрите от Вишеградската четворка.

Първите дипломати на държави от Централна и Източна Европа, и Западните Балкани са в Будапеща за годишната среща на Вишеградската четворка.

Политиката на разширяване на ЕС осигурява безценно средство за постигане на сигурност и просперитет в Западните Балкани. Сигурността и стабилността в региона са неделима част от сигурността на целия ЕС, се казва още в документа, приет от външните министри.

България получи пълна подкрепа от първите дипломати на Вишеградската четворка за по-бърза интеграция на държавите от Западните Балкани в Европейския съюз по време на българското европредседателство. На срещата вицепремиерът Екатерина Захариева подчерта, че стабилността на региона е дългогодишен външнополитически приоритет на България:

Ние твърдо вярваме, че ЕС няма да е пълноценен, няма да е завършен без пълноправно членство на страните от Западните Балкани. Моят призив към вас ще бъде: "Помогнете ни, за да ви помогнем".


В същото време Унгария, която председателства в момента Вишеградската четворка, призова Европейският съюз и НАТО да ускорят интеграцията на страните от Западните Балкани. Домакинът на форума, унгарският външен министър Петер Сиярто, поиска дата за започване на преговори за Република Македония и Албания и то не по-късно от първото тримесечие на идната година.

В свое изявление Петер Сиярто обяви, че нестабилни и обхванати от напрежение Западни Балкани са риск за цяла Европа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44