Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел: Работим за отпадане на таксите за роуминг за Западните Балкани

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел съобщи, че се работи по пътна карта за отпадане на таксите за роуминг за Западните Балкани. Тя каза това на работна среща в Брюксел с посланиците на шестте балкански страни – Сърбия, Македония, Косово, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина. 

Това е възможност за Балканите, за Европейския съюз и за България, която ще поеме председателството на Съвета на ЕС през януари, подчерта еврокомисарят. Тя посочи, че цифровата интеграция на Западните Балкани е неин приоритет и информира дипломатите, че работи по идеята европейската инициатива wifi4eu да обхване и балканските страни.

Очакването на комисаря е първите хиляда ваучери по инициативата да бъдат предоставени в европейските държави след януари 2018 г. Целта е между 6 и 8 хиляди общини от целия ЕС да имат безплатен интернет достъп на обществени места, като библиотеки, училища, болници. Разширяването на тази инициатива в посока Западните Балкани би била уникална възможност за всяка една от нашите страни, категорични бяха в своята подкрепа и посланиците и на 6-те страни. Те заявиха, че битката за падането на роуминг тарифите е обща, но разчитат основно на подкрепата на България и на еврокомисар Габриел, за да бъде спечелена тя.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44