Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И петият кръг от преговори за Брекзит завърши без пробив

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма пробив след петия кръг от преговори за Брекзит, стана ясно на брифинг на главния преговарящ по излизането на Великобритания от ЕС Мишел Барние и британския министър по напускането на Острова Дейвис Дейвис в Европейската комисия в Брюксел. Остават различията по трите спорни теми – правата на гражданите от двете страни след излизането на Великобритания, Ирландия и финансовото урегулиране.

Барние заяви, че преговорите са в задънена улица, най-вече по отношение на финансовото урегулиране след "развода":
По този въпрос сме в задънена улица, която е особено притеснителна за тези, които осъществяват проекти, по-точно за хилядите от тях в цяла Европа, както и за онези, които са ги финансирали. При това положение не съм в състояние да предложа на Европейския съюз следващата седмица да отвори дискусия по повод бъдещите ни отношения. Повтарям, че те, за да бъдат солидни, амбициозни и трайни, ние трябва да си имаме доверие. А то ще дойде след изясняването и зачитането на всички ангажименти, които сме взели заедно – 28-те. 

Силите на реда изведоха облечена като супергероиня британска активистка и  самозвана "саботьорка на Брекзита" малко преди днешната пресконференция за приключилия пети кръг от преговорите. Мадлейна Кей седна на първия ред в костюм на "Евро супергърл" и даде импровизирана пресконференция пред журналисти, преди да влязат европейските и британските преговарящи. Тя беше снимана да държи книга с шеговитото заглавие "Тереза Мейби - което означава "Може би" - в Брекзитландия", след което охраната я помоли да напусне и я придружи на излизане от залата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44