Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хаджи Пируши: Българското малцинство в Албания получи подкрепа и от албански, и от български политици

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Включването на българското малцинство в проекта на Закона за защита на малцинствата в Албания е исторически момент, каза за "Хоризонт" Хаджи Пируши, председател на сдружението "Просперитет Голо Бърдо". Той подчерта, че българите в Албания са получили подкрепа както от албански, така и от наши политици. Критиките на македонски организации, че българи в Албания няма, Пируши определи като смешна работа.

Не може да се говори на другите хора какви са. Ние си преценяваме сами. В Голо бърдо, откак се раждат децата, на нас ни се казва – как говорите – на български. Никой не казва друга дума. На никой друг език. В албанското училище малките не знаят нито една дума албански. И се пее, и се плаче на български. 

Въпреки противниците на включването на българите сред малцинствата, текстът беше гласуван в правната комисия на парламента, напомни Хаджи Пируши. Според него, ако законът бъде приет, това ще зарадва не само сънародниците ни в Албания, но и цяла България.​



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44