Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест държави от ЕС настояват за удължаване на вътрешния граничен контрол

Димитрис Аврамопулос
Снимка: EPA/BGNES / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия, Австрия, Дания, Норвегия и Швеция за изпратили съобщение, че желаят да удължат вътрешния граничен контрол с още половин година, считано от 12 ноември. Това съобщи еврокомисарят по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос след заседанието на Съвета на министрите по вътрешни работи и правосъдие на ЕС в Люксембург.

Франция също е изпратила уведомление на 3-ти октомври, че иска да продължи вътрешния граничен контрол, добави Аврамопулос. Какво предстои:

Ще оценим подробно тези предупреждения. По-рано казах много ясно – трябва да поддържаме европейския подход, като зачитаме правилата и всички страни-членки сътрудничат помежду си. Категорично вътрешният граничен контрол не може да се превърне в нова норма.

Комисар Аврамопулос отново повтори, че България и Румъния трябва да се присъединят към Шенген.

По повод разселването на бежанците, Аврамаполус каза, че е поискал от страните членки обещание да поемат около 50 хиляди от тях, и добави:

Да, поставихме на масата предложение за предоставяне на 50 хиляди места за пренасочване, което бе придружено от финансиране в размер на 5 млрд. евро. Приветстваме вече получените ангажименти за около 25 хиляди души и очакваме още по-амбициозни ангажименти от страните-членки до края на октомври.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44