Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция прекрати полетите до Северен Ирак и удължи извънредното положение

Истанбул
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прекратяване на полетите до Северен Ирак и удължаване с три месеца на извънредното положение в Турция. Такива решения взеха властите в Анкара.

Турското правителство ще затвори въздушното си пространство за полети до Кюрдския автономен район в Северен Ирак и е в процес на прехвърляне на контрола на ключовия граничен пункт "Хабур" в ръцете на централната власт в Багдад. Решението е в унисон с препоръките на провелото се преди това заседание на Съвета за национална сигурност. На заседанието на висшето военно и политическо ръководство на страната, проведено под председателството на президента Ердоган, са били обсъдени и съвместни мерки с Ирак за запазване статута на Киркук.

Иракската армия провежда операция в богатия на нефт район срещу кюрдските части, които овладяха града, след като прогониха оттам групировката "Ислямска държава". На срещата в Анкара е била обсъдена и ситуацията в Идлиб, която, по думите на вицепремиера и говорител на кабинета Бекир Богдаг, продължава успешно.

За пети път беше удължено и съществуващото в Турция извънредно положение. Мярката беше въведена на 21 юли 2016 г. след опита за преврат. Максималният срок на извънредното положение е шест месеца, но то може да бъде подновявано.

Междувременно в турската столица пристигна американска делегация, ръководена от заместник държавния секретар за евразийските въпроси, която ще обсъжда с турски представители изход от визовата криза между двете страни, както и ситуацията в Сирия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44