Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството ще помогне за ремонта на Българския метох в Истанбул

| обновено на 17.10.17 в 21:18
Снимка: архив

Правителството ще продължи да подкрепя дейността на Българската православна църковна община в Истанбул, увери министър-председателят Бойко Борисов на среща с българска църковна делегация, съобщиха от правителствената пресслужба. Министерството на културата също ще подпомогне ремонта на Българския метох в Истанбул, обяви  министърът на културата Боил Банов, който също разговаря с делегацията, водена от председателя на настоятелството на Фондацията на българските православни църкви в Истанбул Васил Лязе. Членовете на настоятелството са запознали премиера Борисов с дейностите по реставрацията на българската църква "Свети Стефан", която е напълно обновена след дълъг ремонт. Борисов е поел ангажимент да бъдат отпуснати допълнително средства за вътрешното обзавеждане на църквата.

Премиерът е получил и покана да присъства на тържественото откриване и освещаване на храма "Свети Стефан", което е предвидено за 7 януари 2018 г.

През последните пет години Дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет е подпомогнала ремонта и поддръжката на църковно-исторически паметници, стопанисвани от БПЦО - Истанбул, със 190 000 евро, допълват от пресслужбата на Министерски съвет.

Триетажната каменна сграда е строена в средата на XIX век. Тя е един от центровете на Българското възраждане, като тогава, в различни периоди, в нея са печатани над 20 вестника и списания. Сградата е напълно възстановена, но са необходими средства за справяне с проблеми, появили се след наводнения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44