Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Университетската болница в Стара Загора иска част от задълженията ѝ да бъдат покрити с кредит

Снимка: БГНЕС

Ръководството на Университетската болница в Стара Загора е поискало още през август от здравното министерство част от просрочените 15 милиона лева задължения да бъдат покрити с кредит. И до днес обаче не е получен отговор, каза за "Хоризонт" изпълнителният директор на лечебното заведение професор Йовчо Йовчев.

През тази година просрочените задължения са намалели с 2,5 милиона лева. Прекратени са и договорите, които са източвали болницата.
Имаме много големи задължения към фирми, големи контрагенти на болницата, и там има трудности по изпълнение на споразуменията, твърди проф. Йовчев.

В болницата работят 266 лекари, от тях 71 са специализанти. Заплати персоналът получава редовно, но лекарските са ниски. Един завеждащ отделение е с основна заплата от 750 лева. По думите на директора, строг контрол в системата не позволява надлимитна дейност. 

На въпрос възможно ли е в бъдеще Университетската болница да се превърне в социално лечебно заведение, проф. Йовчев отговори: 
Не знам в страните от Европейския съюз университетските болници да бъдат социални.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44