Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миграция и сигурност са част от темите, които ще се обсъждат на Европейския съвет в Брюксел

Снимка: БГНЕС

Миграция, общ дигитален пазар, сигурност и отбрана, външни отношения, бъдещето на Европа - това са част от темите, които ще се обсъждат на Европейския съвет днес и утре в Брюксел. 

Държавните и правителствени ръководители на 27-те страни-членки, сред които и българският премиер Бойко Борисов, ще започнат заседанието следобед. В раздел „Миграция“ един от акцентите ще бъде поставен върху гарантирането на пълния контрол на външните граници на Европейския съюз. 

В частта „Отбрана“ ще стане дума за значението на Европейската програма за отбрана и отбранителна промишленост, а Европейският съвет ще апелира за постигане на споразумение в Съвета на ЕС по въпроса до края на 2017 година. Ще бъдат обсъдени също така отношенията ЕС-Турция, Иран, както и ситуацията на Корейския полуостров. 

Сред темите ще бъде и актуалното състояние на преговорите по оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз, като там не се очаква да бъде отчетен напредък, както вчера съобщи и председателят на Европейския Съвет Доналд Туск.
По преговорите за Брекзит, не очаквам значителен пробив. Трябва наистина да работим здраво от октомври до декември, за да приключим с първата фаза и да започнем преговорите по бъдещите ни отношения с Обединеното кралство. За това обаче трябват конкретни предложения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44