Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново отвориха музея на Пейо Яворов в София

Снимка: архив
На 19 октомври обновената къща-музей „Пейо Яворов” на ул. „Раковски” в София прие първите си посетители след сериозен ремонт и същинско реновиране на стени, стълби и мебели. 

Тази къща е последният пристан на поета Яворов и съпругата му Лора Каравелова от периода 1912-13 година. Едни я определят като най-щастливата година, други – като най-трагичната заради нощта, в която Лора се прострелва, а Яворов я последва, но неуспешно. Както казват литературните критици – богата година, наситена с емоции – лични и обществени. В тази къща са писани някои от драмите на Яворов, а също така е било замислено и появяването на ново литературно списание.

Най-сетне ремонтирането на къщата на ул. „Раковска” стана възможно, най-вече с усилията на хората от Националния литературен музей. Още през 1993 година къщата бе реституирана и оттогава тръгнаха юридическите проблеми около нея. През цялото това време тя не се поддържаше добре, а музейната атмосфера вътре беше доста тягостна. Още стои надписът в градината ,че влизането в сградата е опасно.
Сагата със собствеността и поддръжката на къща-музей „Яворов” в София още не е приключила, но вече е на път да приключи щастливо, смята уредникът на музея Иво Милтенов. Според него всички, като общество, имаме известна вина за запустяването на къщата, защото всеки, като гражданин, трябва да пази историческата памет на големите българи с велики постижения.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.