Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел поиска орязване на финасовата помощ от Брюксел за Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

 Германският канцлер Ангела Меркел поиска Европейският съюз да обмисли орязване на финансовата помощ за Турция заради "неприемливата" ситуация с човешките права в страната, предаде Ройтерс. По време на вечерята след срещата на върха в Брюксел  Меркел се обяви за "отговорно" орязване на помощта, но подчерта, че диалогът с Анкара трябва да продължи. Става дума за предприсъединителните фондове, които Брюксел отпуска на всички страни кандадити за членство в блока.
По въпроса за Брекзит Меркел заяви, че е нужна усилена работа, за да се стигне до втората фаза от преговорите по развода. 
Имаме напредък и вероятно трябва да оценяваме процеса стъпка по стъпка. Нямам никакво съмнение, че всички сме концентрирани - и речта във Флоренция е доказателство - да постигнем добър резултат. Според мен няма никакви признаци, че няма да успеем.
Преди това британският министър-председател Тереза Мей призова лидерите от Европейския съюз да излязат с предложения за постигане на напредък в преговорите. Мей изрази разочарование от намерението на Брюксел да обяви днес, че заради липсата на напредък, преговорите не могат да преминат в следващия етап на обсъждане на търговските отношения. Мей подчерта колко сложна политическа обстановка я очаква във Великобритания, ако се върне с "празни ръце". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44