Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Смолян и Кърджали се отбелязват 105 години от Освобождението на Родопите

В Смолян се отбелязват 105 години от Освобождението на Родопите.
Честванията започват тази сутрин на връх Средногорец и пред паметника на полк. Владимир Серафимов в областния град. Редица събития съпътстват празничния ден, в театъра е организирано детско утро, презентация в Звездната зала на Планетариума и шосеен пробег. В 14 ч на връх Средногорец ще бъде поклонението пред паметника-костница. 

Община Смолян осигурява транспорт на желаещите да посетят тържествата на Родопската Шипка. Програмата ще продължи на новия център в Смолян с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на полк. Владимир Серафимов. Вечерта ще има концерт „Смолян празнува Свободата”. Честванията ще завършат с тържествена проверка-заря, посветена на 105 години от Освобождението на Родопите.

С празнично шествие на ученици и учители Кърджали ще отбележи 105 години от своята независимост. На тази дата през 1912 година районът е освободен от Османската империя и присъединен към младата българска държава. По предварителна информация тази година няма да бъде връчено отличието „почетен гражданин“, заради необходимостта от изработване на нови критерии. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44