Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партия АНО печели парламентарните избори в Чехия

| обновено на 22.10.17 в 01:13
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаквано движението АНО на чешкия милиардер, бивш финансов министър и популист Андрей Бабиш печели в битката за Долната камара на чешкия парламент с близо 30% от гласовете на избирателите. Чувствителна загуба за левите партии, въпреки влизането им в парламента. Чехите предпочетоха новите партии при висока избирателна активност от над 60%. На извънредните парламентарни избори в петък и събота участват рекордните 31 партии и движения с около 7 500 кандидати.

Триумф за АНО във всички региони на страната, което му донесе 78 места от общо 200 мандата в Долната камара. Лидерът Андрей Бабиш подчерта пред журналисти, че движението е демократично и проевропейско и обяви,че е поканил на разговори председателите на всички партии. Потенциалните коалиционни партньори обаче дадоха да се разбере, че не биха приели да управляват с обвинени. Бабиш и неговият първи заместник Ярослав Фалтинек са разследвани за фермата Щъркелово гнездо.

Втори в Долната камара са Гражданските демократи – 11,32% или 25 мандата. Пиратите с 10,79%, както и "Свобода и пряка демокрация" на Томио Окамура с 10,64% – имат по 22 мандата. Комунистите със 7,76% и Социалдемократите със 7,27% – защитиха по 15 депутатски кресла. Християндемократите-лидовците – с 5,80% запазиха 10 места. Драматично, но влизат ТОП 09 - с 5,31% - 7 депутати, и Кметовете и независимите, които имат 5,18% или 6 кресла.

Президентът Милош Земан по-рано заяви, че ще се възползва от максималния срок – 30 дни, за да свика новата Долна камара. Очаква се след 28 октомври президентът да започне консултациите с лидерите на спечелилите във вота партии.

И след победата на АНО остават силно полярни оценките дали Бабиш трябва да бъде следващият премиер на Чехия. Кого ще предпочете той за коалиционен партньор зависи от възможните комбинации и преговорите в рамките на новата Долна камара. В нея ще влязат още кандидатите на сочената като екстремистка партия с лидер Томио Окамура, който заяви на пресконференция, че искат да спрат ислямизацията на Чешката република и нелегалната миграция.

Близо 42% от чехите са решили за кого да гласуват седмица преди вота, сочат данни на агенцията "Медиан”. 31 % от запитаните са посочили, че желаят друго правителство.

Сайтът, на който Чешкият статистически институт публикува онлайн броенето на гласовете, имаше проблем близо час, след което обработката продължи нормално.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44