Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Привържениците на по-голяма автономия във Венето и Ломбардия обявиха победа

| обновено на 23.10.17 в 12:01

Противно на очакванията от предварителните проучвания приключи консултативният референдум за независимост на данъчните ресурси в италианските области Венето и Ломбардия. Гласоподавателите и в двата региона, в които управлява Северната лига, дадоха своя консенсус за това.

Във Венето, където вотът беше традиционен и се изискваше кворум от 50%, гласуваха над 57% от имащите право на глас, като 98% от тях казаха „да”. В Ломбардия, където нямаше кворум и за първи път в Италия вотът беше електронен, за което бяха закупени 24000 таблета, отчитането на вота се оказа по-бавно и трудно заради външните запаметяващи устройства, предавани на ръка от служителите на реда в централната избирателна служба. Затова до днес преди обед точният брой на гласувалите не беше напълно ясен, но се предполага, че е около 39%, като 95% от тях са казали „да”.

Задоволството на двамата регионални управители Лука Дзая за Венето и Роберто Марони за Ломбардия е голямо, защото макар само консултативен, резултатът от референдума им позволява да преговарят с държавата за използването на данъчните ресурси. Министърът на земеделието и горите Маурицио Мартина в качеството си на заместник-секретар на управляващите демократи каза, че преговори може да има, но без да се засягат данъчните въпроси. Той не приема за успешен резултата в Ломбардия заради ниския процент на участвалите във вота.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44