Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевенчани започнаха препис на „История славянобългарска“

Снимка: БТА

Първокласникът Йордан Иванчев сложи началото на Плевенския препис на „История славянобългарска”. Инициативата е подкрепена от общината и ще продължи цяла седмица в центъра на града. Готовият препис ще се съхранява за поколенията в Регионалния исторически музей.

Плевенският препис се прави от копие на Паисиевата история на съвременен български език, върху специална хартия, обработена, за да се доближи максимално до оригиналната, на която Паисий е писал.

Когато ние я препишем, да се питаме как този човек я е написал и как е изпитвал толкова любов. Много се гордея, че ще бъда първият, който преписва „История славянобългарска, каза първокласникът Йордан, който даде началото на инициативата.

Десетки плевенчани също се включват в инициативата, която е посветена на Деня на будителите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44