Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Себастиян Курц иска да състави ново правителство в Австрия до Коледа

Александър Ван Дер Белен (ляво) и Себастиян Курц
Снимка: АПА

Председателят на австрийската народна партия Себастиян Курц обяви намерението си, да състави ново правителство най-късно до Коледа. 31-годишният външен министър на Австрия победи убедително на предизвиканите от него предсрочни парламентарни избори на 15-ти октомври.

Австрийските социалдемократи остават в опозиция. Това стана ясно след заседание на ръководството на партията на канцлера Кристиян Керн
Нашата цел е по-ясен контур и ясно политическо съдържание на социалдемократическата партия. Оставането в опозиция за нас е шанс да постигнем тази цел, за да предложим на Австрия в бъдеще истинска социалдемократическа алтернатива, коментира Керн. Той заяви, че слуховете за продължаване на голямата коалиция с консервативната народна партия на Себастиян Курц нямат нищо общо с реалността.

Година и половина партньорството между народната партия и Партията на свободата старателно се подготвяше. Така че сега никой не бива да е изненадан, че двете партии ще съставят правителство, смята канцлерът, който напуска поста. 
Макар и втори по резултат, социалдемократите са след губещите на предсрочните парламентарни избори в Австрия.

След днешното решение на партията на канцлера управляваща коалиция от консерватори и крайнодясната Партия на свободата става все по-вероятна. След консултации с президента Александър Ван Дер Белен, кандидатът за канцлерския пост Себастиян Курц не конкретизира, с коя партия ще започне преговори за съставяне на правителство. 
Следващите дни ще стане ясно, с коя партия ще започнем преговори за съставяне на ново правителство на Австрия, заяви Курц.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44