Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирак и САЩ в спор за шиитските милиции

Хайдер ал Абади
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ирак отхвърли искането на Съединените щати за оттегляне на „иранските“ милиции от иракска територия, съобщи Франс прес.

„Никой няма право да се меси в иракските дела“, заяви приближен на премиера Хайдер ал Абади и подчерта, че бойците от въпросните милиции са иракски граждани.

Става дума за полувоенната организация „Хашед“, която беше създадена преди три години, след като групировката „Ислямска държава“ завзе голяма част от Северен Ирак, а по-късно взе участие в прогонването на джихадистите.

Според източник, близък на американския държавен секретар Рекс Тилърсън, между Багдад и Вашингтон няма различия, а общата им позиция е, че трябва да има единни иракски въоръжени сили, подчинени на иракското правителство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44