Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Плевен отбелязват 140 години от боевете по време на Руско-турската освободителна война

В Лавровия парк край Плевен отбелязват 140 години от боевете по време на Руско-турската освободителна война. В мемориалния комплекс са издигнати паметници на близо 3500 загинали в битките при Плевен руски и финландски войни.

Мемориалният парк е разположен на мястото, което е било бойно поле преди 140 години, носи името на смъртноранения боен руски генерал Василий Лавров. В парка се намират паметниците на гвардейските, гренадирски, московски, финландски, павловски и измайловски полкове, допълва кметът на село Горни Дъбник Николинка Горанова.
В парка е издигнат единственият паметник в чест на финландските войни от стрелковия финландски батальон, които са загинали на 24 октомври, 22 войника и в тяхна чест е този паметник в Лавров парк. Лавров парк е музей на открито.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44