Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наводненията в Бургаско взеха жертви, има и изчезнали хора

Червен код за опасно време е обявен за област Бургас, оранжев код за обилни валежи е в сила за други три области в страната

| обновено на 25.10.17 в 11:18
Село Кости
Снимка: Антон Ангелов

Наводненията в Бургаско взеха три жертви, има и хора в неизвестност. Частично бедствено положение е обявено в община Бургас и в община Камено

Последно 80-годишна жена е намерена мъртва в двора на къщата си в Равнец. Много райони на община Камено са непроходими заради наводнени и разрушени пътища. Десетки хора са евакуирани. Полицейски патрули отбиват движението и пренасочват автомобилите по алтернативни маршрути. Частично бедствено положение е обявено и в бургаските квартали "Горно Езерово", "Долно Езерово" и в селата Маринка и Извор. Пътят за село Извор е затворен поради преливане на реката, непроходим е и пътят между кварталите "Долно Езерово" и село Братово

Двама души са се удавили в община Камено след проливните дъждове през денонощието, издирват се и още изчезнали хора. Най-тежко е положението в селата Черни връх, Полски извор и в Ливада в общината. Кметът на Камено Жельо Вардунски съобщи, че освен един загинал мъж от Полски извор, има и друг инцидент:

В момента и в Ливада има удавена жена, и един в неизвестност. Търсят още една жена в Черни връх. Има един полуотнесен мост между Тръстиково и Ливада.

Наводнения след обилните дъждове тази нощ доведоха до евакуация от село Равнец, Братово, квартал "Долно Езерово".

Метеоролозите обявиха най-високата степен за проливни валежи, след като в района на Карнобат са измерени 178 литра дъжд на квадратен метър. Наводнени са къщи в община Карнобат

Канализацията не можа да поеме огромното количество вода, каза кметът на общината Георги Димитров:

Избиха шахти по улиците. Имаме наводнени мазета от 20 сантиметра до един метър. В едно село нямаме ток – Драгово. Чакаме обаче още сигнали.

Общо 6 къщи са наводнени, допълни Георги Димитров. Част от жителите на царевското село Кости са евакуирани, където река Велека е преля. Кметът Антон Ангелов каза за "Хоризонт":

В 5 часа сутринта беше това. Всичко покрай реката, лъките – всичко е залято. Водата е доста повече от предния път. Хората почти всички са евакуирани. Останаха две жени в една къща на по-високо, ако нещо се наложи, вече да евакуираме и тях, но засега не желаят да излизат и въобще много ни е трудно в момента.

Сериозни количества дъжд са паднали и в община Малко Търново, но обстановката е по-спокойна. Няма наводнени терени, увери кметът Илиян Янчев.

Кметът на Бургас Димитър Николов увери по-рано тази сутрин, че всички служби са включени в помощ на гражданите:

В 3 часа започна силният дъжд в село Равнец. Наложи се да започнем евакуацията на една голяма част от селото – там, където се събират двете реки. До последно един човек остана бедстващ, но и него го извадихме от водата. Започна вече отводняването на къщите, които бяха залети. В "Долно Езерово" бяха залети и двете дерета. И там се наложи евакуация.

Наводнени са къщи и улици и в кварталите "Горно Езерово" и "Меден рудник"Има сигнали за паднали клони и задръстени шахти. Очаква се водата да се изтегли, за да бъдат оценени щетите.

От АПИ предупредиха, че заради свлачище в района е затруднено движението между 325 до 359 километър на магистрала "Тракия", в посока София. Затворени са пътищата към Братово, Константиново и направлението Полски извор – Тръстиково.

Паднали дървета затрудниха движението по пътя Шипково – Рибарица. Автомобилите се движат в една лента и шофьорите трябва да са с повишено внимание. 

Червен код за опасни явления е в сила за област Бургас, предупредителен оранжев код за обилни валежи важи за други 3 области в страната – Кърджали, Хасково, Ямбол.

Очакват се валежи между 35 и 50 литра на квадратен метър. По Южното Черноморие ще духа и силен североизточен вятър.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44