Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се отбелязва световният ден на макароните

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес е световният  ден на макароните или паста  както е прието от италиански . Това е деветнадесетото издание на събитието организирано от Международната организация на пастата IPO (International Pasta organisation). 
На планетата, Италия е най-големият производител на  макарони – около 4 милиона тона годишно, следвана от САЩ , Турция и Бразилия. В Италия годишно на човек се падат по 28 кг паста, следвана от Тунис, Венецуела, Гърция и Швейцария. 
Класика за италианците са спагетите с доматен сос. Това е и ястието, с което се отбелязва днешният Световен ден на пастата. Производители на Апенините дариха 160,000 порции на организации грижещи се за бедните. 
За една от най-вкусните рецепти се смята неаполската за “Spaghetti alla puttanesca” със сос от домати, маслини, каперси, люта чушка и магданоз. Според легендата колоритното име дошло от публичен дом в Неапол, където гощавали гостите с това блюдо.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44