Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция се оказа във фокуса на коалиционните разговори в Германия

Пред турското посолство в Берлин днес имаше протест срещу обвиненията към Петер Щойднер.
Снимка: ДПА

Три месеца след ареста на германския правозащитник Петер Щойднер днес в Истанбул започна процеса срещу него и още десет души, заподозрени в терористична дейност. Става дума за членове и сътрудници на международната правозащитна организация Амнести Интернешънъл. Турската прокуратура настоява за 15 години лишаване от свобода. Този процес, както и продължаващият арест на германски журналисти в Турция са поредният препъникамък по пътя на южната ни съседка към ЕС.

Като „добър сигнал“ определи Берлин сравнително бързото начало на съдебния процес срещу германеца Щойднер. Обвиненията срещу Петер Щойднер и другите правозащитници са напълно несъстоятелни и абсурдни, коментира държавният секретар в германското външно министерство Михаел Рот. За Берлин е важно, ЕС да има обща позиция спрямо Турция, допълни Рот: Преговорите за валутния съюз са замразени, преговорите за членство на практика също са замразени. А финансовата помощ за Турция би трябвало да подкрепя неправителствения сектор, ако преди това не бъде също замразена.

Членството на Турция в ЕС се оказа и първото основно различие между евентуалните бъдещи коалиционни партньори в Берлин. Това бе и една от основните теми на снощните първи разговори между консервативния блок на канцлера Меркел ХДС/ХСС, либералите и Зелените. Баварският Християнсоциален съюз е категоричен: Не искаме Турция в ЕС и настояваме за прекратяване на преговорите, заяви генералният секретар на консервативната баварска партия Андреас Шойрер. А Зелените са на коренно противоположното мнение: Според нас преговорите с Турция трябва да останат замразени. Прекратяването им би бил лош сигнал, а и ЕС е на същото мнение, смята Михаел Келнер, който участва в първия рунд на коалиционните разговори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44