Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарите за птици в Асеновград и Раковски са затворени превантивно заради птичия грип

Снимка: БНР

Със заповед на пловдивския областен управител Здравко Димитров от днес за неопределено време са затворени пазарите за птици в Асеновград и Раковски. Мярката е превантивна, след като в Добрич и Хасково бяха открити огнища на птичи грип. На територията на цялата Пловдивска област се забранява и провеждането на изложби  на домашни или други птици. На кметовете на общини и собствениците на птицевъдни ферми са разпратени препоръки за превенция на заразата.
Същите мерки са в сила и в област Шумен.
Областната епизоотична комисия в Смолян разпореди превантивни мерки срещу разпространение на болестта птичи грип. Това се налага заради откритите огнища на зараза в областите Хасково и Добрич.   Няма установени заразени птици, а единствената птицеферма в района спазва всички необходими превантивни мерки, стана ясно на заседанието. Опасенията са, че  грип може да възникне от домашно отглеждани или диви птици.  Призивът към хората, които гледат домашни птици, е да следят състоянието им и при съмнения да потърсят ветеринарен лекар, а ловците и риболовците да сигнализират, ако открият мъртви птици.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44