Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Велико Търново отбелязват Димитровден и 832 години от Въстанието на Петър и Асен

Снимка: Венета Николова

С празнични богослужения в цялата страна беше почетена паметта на Свети Димитър Солунски. На днешния Димитровден имен ден празнуват 173 хиляди българи, а строителите отбелязват своя професионален празник. Според народните вярвания от днес започва зимата.

Празнична Света литургия беше отслужена в храма "Успение Богородично" във Велико Търново. След службата литийно шествие тръгна към църквата-музей "Св. Димитър Солунски", където през 1185 година е било обявено Въстанието на Асеневци и създаването на Втората българска държава.

Църквата "Св. Димитър Солунски" има историческо значение за България и Търново, обяснява историкът Нелина Църова: 
Изграждането на църквата, чудодейното идване на иконата на Свети Димитър от Солун в Търново дава сила на болярите да вдигнат въстанието и да поставят началото на Втората българска държава. 

Храмът-музей е национален паметник на културата и има инфраструктурни проблеми, посочи кметът на старопрестолния град Даниел Панов, като подчерта, че Община Велико Търново залага в инвестиционната си програма пари за ремонта на покрива на църквата:  
Следващата година действително са предвидени ремонти не само за църквата "Св. Димитър", а и за още няколко исторически обекта. 

Димитровден е голям празник за великотърновци: 
Аз съм попска внучка и от време оно този празник у дома се е празнувал. 
Свят празник е Димитровден. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44