Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любка Биаджони: Не трябва да се губи вярата в хората, вярата в доброто

На 4 ноември в зала "България" - среща с духовната музика на Брукнер

Снимка: ljubkabiagioni.de

Радвам се, че започвам новия сезон в България с осмата симфония на Антон Брукнер - "Мистериум", казва Любка Биаджони, създател и диригент на оркестъра "София симфоникс". Споделя, че преди време като щатен диригент на "Софийската филхармония" е дирижирала Осма и Пета симфония на Брукнер, но на 4 ноември в зала "България" ще я предложи отново на столичани, този път със своя оркестър като подарък (с вход свободен ). Убедена е, че всички днес имаме нужда от такава духовна музика, защото според сравнението на австрийския диригент Николаус Харнонкур Брукнер е като една катедрала, а когато човек влезе в нея иска да разгледа не само олтара, а целия интериор, всяко едно място. Това е и целта на маестра Биаджони - да покаже разликата в духа на Брукнер от този на Густав Малер например, с когото живее по едно и също време. 


И тази година Любка Биаджони ще дирижира Коледен концерт. За разлика обаче от предишни години, когато работи със "Софийската филхармония" или със "София симфоникс", оркестърът, с който ще направи празничната програма е този на Радио симфониците. Диригентката отбелязва, че за нея е чест след записите през месец март тази година отново да се срещне с музикантите от симфоничния оркестър на Националното радио, защото е впечатлена от тяхното отношение, музициране, от тяхното мислене. Желанието й е в еуфорията покрай празника, всеки да отдели време и за себе си, за своята душа, така че този час музика да се превърне в един "дълъг" подарък за цялата година, до следващата Коледа.

И още един интересен творчески ангажимент на Любка Биаджони. През февруари 2018-а тя ще дирижира премиерата на обичаната оперета "Царицата на чардаша". Всъщност любовта й към този жанр е отдавна, както тя казва - преди 25 години, когато работи като асистент на световноизвестния  диригент Густав Кун. Той й предава не само любовта към Рихард Щраус, но и любовта към оперетата. Убедена е, че светът на оперетата е много специален и трябва да бъде уважен още повече че в Германия в момента е много модерно да се ходи на оперета, защото хората са открили качествата на тази музика.
На въпрос: Какво е мотото на настоящия сезон на "София сим"? Любка Биаджони е лаконична: Вяра! Не трябва да се губи вярата в себе си, вярата в хората, вярата в доброто.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.