Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Истанбул са арестувани предполагаеми терористи от "Ислямска държава"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За два дни турската полиция е арестувала 129 души по подозрения за връзки с групировката „Ислямска държава“. Вчера следобед бяха заловени експлозиви и четирима терористи край търговски център в Истанбул.

До този момент са арестувани поне 61 души в областите Бурса, Ерзурум и Измир. 28 от задържаните са сирийци, двама са азербайджанци. Местните медии, позовавайки се на източници в силите за сигурност, отбелязват, че сред арестуваните са и високопоставени членове на терористичната организация, както и непълнолетни младежи.

Вчера се проведоха арести на екстремисти в Истанбул и Анкара след като следобед четирима заподозрени бяха задържани на паркинга на голям търговски център в истанбулския квартал Байрампаша. В използвани от тях автомобил и мотоциклет са били открити самоделни взривни устройства и колани с експлозиви, както и две огнестрелни оръжия, съобщиха от силите на реда. Полицията е влязла в дирите на терористите след две експлозии, последвани от пожари на два адреса в Истанбул късно в петък.

Днес се отбелязва 94-а годишнина от основаването на Турската Република и се провеждат множество масови чествания, поради което евентуален атентат би довел до множество жертви. ​


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44