Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха в Канада първия паметник на Апостола на свободата Васил Левски

| обновено на 30.10.17 в 04:52
Снимка: Цветан Ангелов

Първият паметник на Васил Левски в Канада бе открит и осветен на официална церемония в предградието Брамптън на канадския град Торонто. Десетки българи присъстваха на събитието.

Паметникът на Апостола на свободата се издига в комплекса на българската източноправославна църква "Св. Димитър".  Монументът беше официално открит от Светлана Стойчева-Етрополски, временно управляващ посолството на Република България в Канада, почетния консул на Република България в град Мисисага Игнат Канев и генералния консул в Торонто Петър Крайчев, по чиято инициатива се осъществи проектът по изграждането на паметника.Снимка

Паметникът, който днес откриваме, е първият паметник в Канада, първият паметник на Апостола! Аз лично възприемам днешния ден като ден за смирение, щедрост, великодушие, единение и чисто човешка доброта, защото именно тези качества са нещото, което ни сплотяват, обединяват и направиха този паметник възможен, подчерта в словото си по време на церемонията по откриването на монумента Крайчев.

Бронзовият монумент е изработен в България от инж. Тодор Ганарев и инж. Радиана Дервенска. Реализирането на проекта е извършено за малко над половин година с финансовата помощ на български дарители от Канада и България и с институционалната подкрепа на президента на Република България Румен Радев и министерствата на външните работи и на културата на България.

На церемонията в Брамптън бе прочетено официално приветствие от държавния глава на Република България. Откриването завърши с осветяване на монумента от енорийския свещеник на църквата "Св. Димитър" отец Валери Шумаров, кратък рецитал на деца от българското неделно училище "Канев" и полагане на цветя от гости на събитието.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44