Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В община Генерал Тошево ще се проведе референдум "за" или "против" проучвания за добив на газ

Протест срещу добива на газ в Добруджа
Снимка: Мая Щърбанова


Жителите на община Генерал Тошево ще се произнесат на местен референдум дали се съгласни в района да има проучвания и добив на природен газ. Допитването е насрочено за 17-и декември. Това стана ясно днес, след поредица от протести на хората от област Добрич и Варна срещу инвестиционните намерения, които предвиждат 41 сондажа в землищата на 18 населени места в региона. 
Кметът на общината Валентин Димитров съобщи, че докладната за свикването на референдума ще бъде внесена на 1 ноември, когато е заседанието на Общинския съвет. Очаква се тя да бъде одобрена с пълно единодушие. 
Според данните на Областната избирателна комисия гражданите с право на глас в община Генерал Тошево са малко над 13 500. За да е валиден референдумът, трябва да се получат гласовете на минимум 5406 души. 
Междувременно подписката  на гражданската инициатива срещу добива на газ в региона е събрала  повече от 10 000 подписа.
Час преди началото на общественото обсъждане над 150 селскостопански машини заеха цялата централна градска част на Генерал Тошево, за да покажат, че добруджанската земя е годна само за оран. Самото обсъждане продължи почти 4 часа. В залата присъстваха над 500 човека а стотици чакаха отвън въпреки дъжда. Експертите, придружаващи изпълнителния директор на „Русгеоком БГ“ ЕАД Христо Станев, не успяха да разсеят притесненията на местното население и недоволството в залата растеше с всяка изминала минута.  На обсъждането липсваше специалист геолог, участвал в написването на доклада,и нямаше кой да отговори на конкретни въпроси, свързани с проучванията и добива.

Адвокат Детелина Симеонова заяви, че ако проектът бъде одобрен, със сигурност ще се наложи фирмата да отчуждава частна земеделска земя, а собствениците ѝ ще имат право да се противопоставят само на оценката на земята си, но не и на самото отчуждаване.

Не бяха разсеяни и съмненията на хората и за опасност от замърсяване на водата в подземното езеро, захранващо региона. 

Обсъжданията приключиха с ултиматума на местното население  до петък инвестиционното предложение да бъде оттеглено. В противен случай битката ще премине в съдебната зала, където местните жители ще се атакуват всички открити от тях пропуски в доклада. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44