Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силите на централната власт в Багдад поемат контрола над граничния пункт "Хабур" между Турция и Иракски Кюрдистан

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Силите за сигурност на иракското правителство заменят кюрдските бойци пешмерга, които до този момент държаха граничния пункт. По време на посещението на иракския премиер Хайдар ал Абади в турската столица в края на миналия месец беше договорено предаване на контрола върху границата на властите в иракската столица, както и да се работи по създаване на нов пропускателен пункт в Овакьой. Контролният пункт "Ибрахим Халил" ("Хабур") е ключов, защото през него преминава практически целият трафик и сухопътна търговия между Турция и Ирак.

След провеждането на 25 септември на референдум за независимост на Кюрдския автономен район в Ирак, Анкара и Багдад обявиха съвместни мерки, сред които затваряне на въздушното пространство. Също така въоръжените сили на двете страни проведоха около 3-седмични съвместни военни учения в граничния регион Силопи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44