Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Парите за пенсии в Сребърния фонд се топят, предупреждава СЕГА. Причините са три - инфлация, отрицателни лихви и пресъхващи приходи. Средствата, които след време трябва да допълват пенсиите на българите, се държат на депозит в БНБ, а в момента Фондът разполага с 2,8 милиарда лева, но сумата не е донесла и лев от лихви. Освен това, определената за 2017 година отрицателна лихва означава, че банката ще си удържи процент за съхраняване на парите, обяснява изданието. В статията се обяснява, че във Фонда няма да влязат пари от концесията на летище София и това е поредният източник, който заобикаля Сребърния фонд за пенсиите.

Изданията акцентират върху протеста на учените в Деня на народните будители. Те искат по-достойно заплащане за научните работници. Академичното бъдеще на България преживява с 450 лева, пише в позиция ТРУД. Вестникът извежда "С милион забогатяха телефонните измамници само за последните 2 месеца". Данните на МВР показват, че жертвите са предимно жени - между 71- и 80-годишни. Най-много от София и Пловдив.

От първа страница на "24 часа" пребитата в спешната болница медицинска сестра задава въпроса "Защо пияните ги карат в "Пирогов", сякаш е хотел?". Жената, пострадала в нощта на ужасите, разказва, че на вечер поне шестима непредсказуеми пациенти се приемат в токсикологията.

Изданието извежда и нов скандал с местна власт под заглавие: "Татко кмет от БСП в Батак позлатил сина си с 580 хиляди лева от обществени поръчки".

Водеща за "Телеграф" е темата с последната автобусна катастрофа на магистрала Тракия. "Магнит лъже, че шофьорът на рейса почива", е заглавието, под което четем, че водачът на автобуса изчезна, след като беше освободен от ареста.

"Монитор" съобщава за нови мерки за сигурност около НДК и бул. "Витоша". Пазим европредседателството в София с кашпи и бариери е обобщението на предприетите действия за осигуряване на сигурността в центъра на столицата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44