Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

111 тона опасни отпадъци от производство на олово са изхвърлени край Свищов

Няма екологична опасност за крайдунавския град, случаят се разследва

Свищов
Снимка: БГНЕС

Екоинспекцията във Велико Търново установи незаконно изхвърляне на 111 тона опасни отпадъци от производство на олово и оловни сплави. Производствената шлака е открита в покрайнините на Свищов. Няма екологична опасност за крайдунавския град, увериха специалистите. По случая е образувано досъдебно производство.

Кметът на Свищов Генчо Генчев подал тази сутрин сигнал за нерегламентирано депониране в Западната индустриална зона на града на голямо количество шлака, отделяща неприятна миризма. 

Проверката установява, че опасният отпадък е от производството на фирма за олово и оловни сплави в Монтана. 111-те тона производствена шлака са продадени на софийската фирма "Еко трейдинг къмпани", която е трябвало да я транспортира до площадка за обезвреждане в Пловдив. 

Компанията си е спестила плащането на дължимите такси и е изхвърлила опасния отпадък от оловното производство край Свищов, обясни за "Хоризонт" Гинка Савчева, заместник-директор на Регионалната екологична инспекция. Софийската фирма ще бъде глобена – законът предвижда санкция от 10 000 до 50 000 лева. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44