Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България иска постоянна дерогация по новите екодирективи на ЕС за централите в комплекса "Марица-изток"

Снимка: Венелина Попова

Енергийният министър Теменужка Петкова е внесла доклад в парламента за направените до момента усилия на държавата да постигне отлагане на Директивата за големите горивни инсталации по отношение на топлоцентралите в комплекса "Марица-изток". Петкова съобщи това след проверка на студения резерв на американската централа "Ей и Ес Марица-изток" 1 и на държавната ТЕЦ "Марица-изток" 2. 

Управляващите искат постоянна дерогация за централите в комплекса "Марица-изток", защото в тях се произвежда над 40 процента от електроенергията у нас. Всяка една централа трябва сама да направи разчети има ли финансова възможност да се пребори за това, но за държавата: Това е кауза да спасим и да развием въгледобива, още повече имаме запаси от лигнитни въглища, които ще ни стигнат за следващите 60 години, заяви министър Петкова.

През последните години ТЕЦ "Марица-изток" 2 е инвестирала над 1 милиард и 200 милиона лева за екология. Според министъра енергетиката е стабилна, а в сметките на държавата има 1 милиард и 248 милиона лева срещу 390 милиона през 2014 година. Проверката на студения резерв на двете централи показва, че американската има на склад 480 тона въглища, а ТЕЦ "Марица-изток" 2 650 000.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44