Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Архангелова задушница почитаме паметта на мъртвите и загиналите военнослужещи

| обновено на 04.11.17 в 12:36
Снимка: БГНЕС

Днес църквата отбелязва Архангелова задушница. Както на всеки друг помен, се раздават жито, хляб, вино, сладкиши, плодове. Според богослови, на Задушница правим връзката между земната и небесната Църква. На този ден почитаме паметта на мъртвите и отдаваме почит и признателност на българските военнослужещи, загинали във войните и в мирно време. В ритуалите участват представителни части от Въоръжените сили.

Президентът Румен Радев присъства на заупокойната литургия за загиналите български воини по повод Архангелова Задушница. Литургията беше отлужена в мавзолея-костница на Централните софийски гробища. 

На церемонията пред военния мемориал присъстваха и поднесоха венци и цветя държавният глава, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, политици, дипломати и гости. Тивериополският епископ Тихон отслужи заупокойна молитва, а в речта си каза, че загиналите за свободата на България мъже и жени не са дали живота си напразно. Той пожела на държавните ни мъже Бог да ги дари с много сили в трудните за армията моменти. След церемонията държавният глава и всички гости посетиха музея - костница и църквата на гробищата.

Българска делегация, водена от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, участва в панихида в памет на загиналите български воини в Първата световна война на българското военно гробище в село Цапари, Македония.

На Архангелова задушница Трявна и Плачковци почитат загиналите във войните за национално освобождение и обединение. Родолюбци от Националното дружество „Традиция“ поднесоха цветя пред паметниците на героите, загинали за Национално освобождение и обединение. Те преминха в парад по улиците на Плачковци и Трявна, облечени в традиционни войнишки униформи и въоръжени с пушки, използвани във войните, като „Крънката“, която е била най-разпространена сред Българското опълчение. Участниците в парада се строиха на старинния площад „Кап. Дядо Никола“ в Трявна.

Днес, с възпоменателен ритуал пред паметника на Четвърти пехотен полк, Плевен почете паметта на българските войни. Отдадени бяха военни почести от представителна армейска част, а по-късно бе отслужена панихида от плевенски свещеници.

Заради днешната Архангелова задушница от Центъра за градска мобилност разкриватвременни линии и пусна допълнителни коли по някои от направленията в столицата.

С увеличен брой работят автобусите с номера  64, 86, 260 и 309, трамваите 3 и 18, както и тролейбуси с номер 9. Има допълнителни автобуси по линии с номера 83-А, 108-А, 18-А, 79-А, 86-А и 90-А, както и трамвай, който се движи по направлението жилищен комплекс „Борово“ - квартал „Орландовци“.

Центърът за градска мобилност осигури специализиран автомобил за принудително преместване на паркирани в нарушение автомобили за всеки един от гробищните комплекси - Централен гробищен парк, Малашевски гробища и Бакърена фабрика. Това става обаче само по нареждане на служителите на „Пътна полиция“.


.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44