Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържество по случай Деня на народните будители се проведе в българското неделно училище в Истанбул

Снимка: Мариян Карагьозов - кореспондент на БНР в Турция

В първата неделя след празника учителите и учениците и членове на българската общност в града се събраха за тържество в училището в българската Екзархия в мегаполиса.

Директорът на образователната институция Невин Даудова припомни имената на българските възрожденци и будители, които с непреклонна воля дават вяра и кураж на обикновените хора, за да осъзнават силата на единението в името на България.

Българският генерален консул в Истанбул Ангел Ангелов изтъкна, че това е един от най-съкровените български празници и припомни ролята в нашето Възраждане на личности като Петко Рачов Славейков и екзарх Йосиф, живели и работили и в града край Босфора. По думите му народните будители са живата и светла връзка между минало, настояще и бъдеще и гаранция, че нашият народ ще преодолее всички съдбовни изпитания и ще върви напред.

С думи на признателност към труда на учителите и насърчение към учениците се обърна вицепрезидентът на България Илияна Йотова в изпратен специален поздравителен адрес.

Възпитаниците на училището изпълниха кратка програма, а тържеството беше озвучено с химна на народните будители и други песни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44