Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институтът по земеделие в Кюстендил регистрира нулева реколта от ябълки

Снимка: Кирил Фалин

Нулева реколта при ябълките регистрира Институтът по земеделие в Кюстендил, каза директорът на научно-развойното звено проф. Димитър Домозетов. Това са най-ниските добиви от съществуването на института.

Преди години от овощната градина на института, около 100 декара, набрали по 5 и половини тона ябълки от декар, припомнят от екипа на научно-развойното звено. Докато тази есен - "една шепа", пошегува се проф. Домозетов. И в института ще получат обезщетение от земеделското министерство - по 200 лева на декар, заради измръзналите през април овощия. Както и около 40 земеделски производители от региона, при които специална комисия е констатирала 100% поражения при овощията. Институтът ще компенсира и с продажбата на посадъчен материал - ваденето на фиданки започна, цената на дръвче е 4 и 5 лева за фиданка, според вида и сорта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44