Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Номинацията ще бъде внесена в парламента след приемането на Бюджет 2018

Очаква се Кирил Ананиев да бъде предложен за нов здравен министър

Запознати не потвърждават официално, но и не отричат, че той ще е избраният, който ще седне в овакантения от Николай Петров министерски стол

| обновено на 06.11.17 в 17:20
Кирил Ананиев
Снимка: БГНЕС

Според неофициална информация за нов министър на здравеопазването ще бъде  предложен Кирил Ананиев, който сега е заместник-министър на финансите. Той е и председател на Надзорния съвет на Здравната каса, като тази длъжност е заемал неколкократно през годините. За номинацията "Хоризонт" научи от свои източници във финансовото и здравното ведомство. Кирил Ананиев  е сред експертите с най-задълбочени познания за финансирането на здравната система, посочват анализатори. 

След като проф. Николай Петров подаде оставка, министърът на финансите Владислав Горанов намекна, че е по-добре новият здравен министър да бъде финансист, а не лекар. По-рано днес беше съобщено, че кандидатурата за нов министър на здравеопазването е била утвърдена от лидерите на партиите от управляващата коалиция. Конкретно име обаче не беше обявено. Предложението за министър ще бъде внесено от премиера Бойко Борисов в парламента веднага след приемането на Бюджет 2018, информира пресслужбата на кабинета. 

Кирил Ананиев засега отговаря на профила, очертан преди дни от финансовия министър Горанов - финансист, който дълги години да е работил по проблемите с финансирането на сектора. Професионалният му профил напълно покрива изискването да познава системата и проблемите, както и да не е част от лобита. Заместник -финансовият министър Ананиев е авторът на идеята да се въведе мораториум върху плащането на нови лекарства от Касата и за разкриването на нови дейности и болници. Той е председател на Надзорния съвет на НЗОК.

Докато премиерът търсеше заместник на Николай Петров, именно Ананиев представи и вижданията за финансирането на сектора на здравеопазването при последното обсъждане на бюджета на здравната каса в три парламентарни комисии. 

Запознати не потвърждават официално, но и не отричат, че той е избраният, който ще седне в овакантения стол на Николай Петров в Министерството на здравеопазването.  Единствената въпросителна към момента е дали  Кирил Ананиев ще бъде убеден да каже "да" и да приеме  офертата за министерското кресло. 

Със шансове е и сегашният зам.-министър на здравеопазването  Мирослав Ненков, чието име беше сред обсъжданите в публичното пространство за поста. Той също е приемлива фигура,  която успешно работи с професор Николай Петров и е в състояние да осигури приемственост при водените политики  - за да се "запушат пробойните" в системата. По информация на "Хоризонт" здравен министър няма да е нито професор Генчо Начев, нито директорът на Александровска болница д-р Костадин Ангелов. Няма и не желаят да поемат поста председателката на здравната комисия д-р Даниела Дариткова , както и бившата здравна министърка Десислава Атанасова.   


Очаква се номинацията да бъде внесена в Народното събрание най-вероятно в края на тази седмица, след като бюджетът за 2018-та година бъде приет на първо четене. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44