Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Схинас по казуса "Пучдемон": ЕК няма роля при процедурата, свързана с европейска заповед за арест

Белгийският съд ще разпита Пучдемон следващата седмица

| обновено на 06.11.17 в 15:58
Карлес Пучдемон и четиримата министри от неговото правителство, които са в Белгия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отстраненият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон и четиримата негови министри трябва да се явят пред първоинстанционния съд в Брюксел на 17 ноември, съобщават белгийски медии. Петимата се предадоха на белгийската полиция вчера сутринта, след което бяха разпитани и освободени условно. 

Европейската комисия разглежда въпроса единствено като съдебен казус. Говорителят на Комисията Маргаритис Схинас отказа да коментира изявленията на белгийски политици по повод събитията в Каталуния. На реплика, че въпросът вече не е само вътрешен за Испания с издадената европейска заповед за арест на лидера Пучдемон и неговите министри, Схинас отговори: 
Тук наистина става дума за процедура с европейска заповед за арест. Това е европейска процедура, която позволява сътрудничество между съдиите сред страните членки. Европейската комисия обаче няма своя роля в тази процедура. Става дума за въпроси, свързани с разделението на властите. 
Карлес Пучдемон и четирима министри от неговото правителство, чиито правомощия бяха отнети от Мадрид, се предадоха вчера сутринта на белгийската полиция. Малко след полунощ те бяха освободени условно. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44