Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американската фирма "Парк Плейс Енерджи" е заявила желание да продължи проучванията за нефт и газ в област Добрич

Снимка: МОСВ

Чрез писмо до Министерството на околната среда и водите американската фирма "Парк Плейс Енерджи" е заявила желание да продължи проучвания си за находища на нефт и газ в блок "Вранино", област Добрич. Фирмата настоява да получи екооценка, липсата на която е предизвикала съдебно решение (на ВАС от 31 март тази година) за спиране на проучванията. 


„Парк Плейс Енерджи“ имат сключен договор за търсене и проучване на нефт и газ с Министерството на енергетиката от 2014 година. Цялостният им работен проект се отнася до Блок 1-11 "Вранино", заемащ площ от 397 кв. км., разположен на територията на 28 населени места в четири общини - Каварна, Балчик, Шабла и Генерал Тошево. В него попадат и три защитени по "Натура 2000" зони - „Крайморска Добруджа“, „Калиакра“ и „Било“. 

Основните цели на проучвателните дейности се предвиждат да бъдат във въглищните пластове на дълбочина от 1200 до 2500 метра. В плана е записано също, че замърсяване на околната среда се получава най-вече при аварии, предизвикали неконтролируемо или трудно овладяемо фонтаниране, като това може да се случи при всяка фаза от разработката на сондажа. Писмото до екоминистерството е изпратено на 25 септември тази година, като до момента отговор не е получен. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44