Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкара с нов кмет в хода на обновление на президентската партия

Снимка: БГНЕС

Днес Общинският съвет в Анкара избра новия градоначалник на турската столица. Мястото ще заеме политикът от управляващата Партия на справедливостта и развитието Мустафа ТунаТой получи доверието на 104 от 136 общински съветници, след като опозиционната Народнорепубликанска партия не номинира свой кандидат.

Новият кмет на Анкара досега ръководеше района Синджан в турската столица. Той беше избиран на този пост на два пъти - през 2009 и 2014 г. 
Мустафа Туна има инженерно образование, специализация в САЩ и е доцент доктор. 60-годишният политик беше депутат от Анкара в периода 2002 - 2007 г. и член на турската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Предишният градоначалник на Анкара Мелих Гьокчек, който беше известен с провокационните си послания в Туитър, подаде оставка на 28 октомври. 
Гьокчек започва политическата си кариера като националист, по-късно се включва в редовете на Партията на справедливостта и развитието. Той е единственият политик, спечелил 5 последователни мандата начело на турската столица, която управлява в продължение на 23 години от 1994 г. насам. На последните местни избори беше преизбран с минимална разлика от около 11 000 гласа в над 5-милионния град.

През 2019 г. в Турция предстоят местни, парламентарни и президентски избори и президентът Реджеб Ердоган иска да обнови партията си. Това доведе до оставките първо на кмета на Истанбул, а след това и на кметовете на други градове, сред които Балъкесир и Бурса.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44