Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският премиер Йълдъръм отхвърли обвиненията от "Парадайз пейпърс"

Бинали Йълдъръм
Снимка: БГНЕС

Роднини на премиера и президента на Турция са свързани с укриването на финансови средства в офшорни зони. Опозиционният вестник „Джумхурийет“ излезе с информация от журналистическото разследване "Парадайз пейпърс" за синовете на премиера Бинали Йълдъръм и за зетя на президента Реджеп Ердоган и неговия брат.

В изявление преди да отлети на посещение в САЩ премиерът Бинали Йълдъръм призова да се проведе финансово и правно разследване. Така той отговори на изнесените от опозиционния вестник „Джумхурийет“ данни, че синовете му Еркам и Бюлент и други негови роднини са свързани с общо осем фирми в данъчния рай Малта. Изданието е партньор в Турция на Международния консорциум на разследващите журналисти, който публикува данните за финансови машинации на редица световни политици.

Турският министър-председател отхвърли обвиненията. Той заяви, че цял живот се е занимавал с морско дело, но когато е влизал в политиката, е предал бизнеса на синовете си. Когато влязох в политиката, дадох съвет на синовете си никога да не работят с държавата или да използват средства с източник държавни банки. Морското дело е международен бизнес. Поради това те работят по всички краища на света, навсякъде имат свои фирми, както и фирми-посредници. В това няма нищо тайно. Казвам така: ако в Турция или в някоя друга страна някой търси информация за човек или негови търговски дейности, влезте в сайтовете или търговските регистри в Турция, ще намерите информацията от всякакъв вид, която търсите, допълни Бинали Йълдъръм.

Семейството на Йълдъръм притежава редица фирми и кораби, регистрирани в южната ни съседка. Настоящият премиер на Турция преди беше министър на транспорта и съобщенията. Той е работил и като ръководител на морския транспорт на Истанбул, докато кмет на града в средата на 90-те години беше настоящият президент на Турция Реджеб Ердоган.

От публикуваните данни стана ясно и за офшорни сметки, свързани с министъра на енергетиката и природните ресурси и зет на президента Ердоган Берат Албайрак и по-големия му брат Серхат, когато те са били в ръководството на частния холдинг „Чалък“. Холдингът е създал множество офшорни фирми, свързани с него.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44