Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъж от Велико Търново стана донор на двама души

Снимка: БГНЕС

Мъж от Велико Търново, изпаднал в мозъчна смърт,. стана донор на двама пациенти с хронична бъбречна недостатъчност. Оперирани са мъж от Айтос и жена от София, и двамата на 54 години. Състоянието им е стабилно, съобщиха от Александровската болница.

Това е деветият случай за тази година, в който пациент от Велико Търново става донор на органи. Лечебното заведение е на първи място в страната по реализирани донорски ситуации.


В реанимацията на Великотърновската болница в началото на тази седмица 53-годишен мъж изпада в мозъчна смърт вследствие на мозъчна хеморагия. Неговите близки са взели решението да дарят органите, съобщи д-р Сибила Маринова - началник  на реанимацията и координатор по донорството.

Важно е онези хора, които са листата на чакащите, да намаляват. В момента в България има над 1100 чакащи за трансплантация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44