Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три години условно за търговия с антични предмети определи Пазарджишкият окръжен съд

Снимка: Жоро Александров

Окръжният съд в Пазарджик определи по три години условно с петгодишен изпитателен срок за Димитър Здравков и Ангел Пеев
Присъдите са за търговия с антични предмети. Преди четири години сочените за основни дилъри на археологически находки зад граница бяха задържани в момент на сделка.

Димитър Здравков-Пальонката и Ангел Пеев-Малкият бяха задържани при спецакция на автомагистрала "Тракия" в момент на сделка на 190 антични златни и сребърни монети, над 70 различни археологически артефакта, 5 различни пръстена, апликации с позлата, бронзова фигура на Херакъл и няколко антични съда. 

Експертизите доказаха, че предметите са автентични без аналог в света. Затова нямат калкулирана финансова стойност. Обвинението поиска ефективни присъди, тъй като Здравков и Пеев имат предишни условни присъди, които са с изтекъл срок на давност. 

Съдът определи освен условни присъди иманярите да заплатят по 9000 лева глоба и по 5000 лева разноски по делото. Героги Тихлев от Хасково, който също е участвал в сделката на автомагистрала "Тракия", получи двегодишна условна присъда и 5000 лева глоба.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44