Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър ще се включи в механизма за постоянно структурирано сътрудничество на ЕС в областта на отбраната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър ще се включи в механизма за постоянно структурирано сътрудничество (PESCO) на ЕС в областта на отбраната, реши правителството в Никозия. Участието на страната ще допринесе за засилване на европейската сигурност и отбрана в конфликтния район на Източното Средиземноморие и Близкия изток, където Кипър е единственият член на ЕС.

В интегрираната европейска отбранителна политика Кипър може да стане регионален център за провеждане на хуманитарни операции. Той ще предложи на своите партньори за използване двете си военни бази - военноморска и военновъздушна, които ще бъдат модернизирани и скоро ще бъдат оборудвани с електронни системи за наблюдение. Правителството вижда и възможност за създаване на Център за въздушни операции, за който ще бъдат закупени дронове за наблюдение на териториалните води.

Франция и Италия вече изразиха силен интерес към военните бази на Кипър, като Париж е готов да участва в модернизирането на военно-морската база.

Разширяването на отбранителното сътрудничество в района на Източното Средиземноморие е от стратегическо значение за общата европейска сигурност и сигурността на самия остров. Кипър се намира само на 100 км от Сирия, а напрежението се засилва и от постоянните провокации на Турция, включително с участието на военни сили, заради провежданите в кипърската изключителна икономическа зона в Средиземно море сондажи за газ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44